23 Şubat 2010 Salı

Proje Tabanlı Beceri Yarışması..

Yaw, bilgisayar şefliğinin bir tek anahtarı var. Biz de 4 öğretmeniz. Kapı kilitli olduğunda anahtar kimde diye aranıp duruyorduk. Ben de dedim ki kolay bir yolunu bulayım da anahtar aramak zorunda kalmayalım.
Şimdi şöyle; bilgisayarda üretilen bir ses dizisi, anahtar maksadı ile cep telefonuna yüklenir. Sonrasında bir devre hazırlanır, mikroişlemci programlanır. Bizim şefliğin kapısına kapı otomatiği monte edilir. Sonra ne olur??
Kapıyı açmak için telefona yüklenen anahtar ses dizisi sisteme doğru çalınır, sistem ses dizisinin doğruluğunu onaylayınca da cart diye kapı açılııır..
Ülen dedim ki madem yaptık böyle bir şey, adına çaldıraç diyelim, verelim proje niyetine yarışmaya. Olmaz ya, proje yaptık deriz..
Giresun ikincisi oldu..
Hem de bir diğer projemiz olan, öğretmenlerin kimlikleri ile okula giriş çıkışlarını basit bir webcam ve Delphi de yazdığım kodla takip edebildiğimiz bir sistem Giresun 4. sü olurkene!!

Çaldıraç devresini sonra vericem ama temelde şöyle çalışıyor; ardarda iki opamp mikrofondan gelen sesi yükseltiyor. Anahtarı 2,3,4,5 Khz sinüs dalgasının farklı dizilimlerinden ürettik. Yani bu oynak sinüs sinyalinin kare dalgaya çevrilmesi lazım. Bir diğer opamp karşılaştırıcı gibi çalışarak bu işi yapıyor. Sonra çıkış schmitt triggere geliyor ve kaymak gibi TTL seviyesine çekiliyor. Sonra bu TTL veri 16F628A ya sunuluyor, ölç babam frekansını deniyor..

Mikroişlemci ile frekans ölçme hususunda fikir veren Doğan abime selamlar..

1 yorum:

  1. Merhaba bizimde okulda böyle bir projemiz var.bizde aynı işlemle tv açmayı denemek istiyoruz.bu konuda daha ayrıntılı bilgi vererek yardımcı olabilirseniz cok sevinirim.
    murat45sahin@gmail.com

    YanıtlaSil